dimarts, 21 d’agost del 2012

Jaroslav Tuma toca l’Orgue de El Vendrell



Ja fa gairebé dos anys que va finalitzar la restauració de l’Orgue de El Vendrell, una peça molt singular dins el panorama musical internacional, ja que és l’únic orgue barroc de l’estat espanyol que incorpora elements d’influència franco-germànica sense perdre les característiques pròpies de l’escola catalana i la ibèrica. Aprofitant aquesta particularitat, l’Associació d’Amics de l’Orgue de El Vendrell no ha parat de treballar de valent per convertir el seu imponent instrument en un punt de visita gairebé obligatori pels organistes de tot el món. I un músic de la talla de Jaroslav Tuma, més encara coneixent el seu especial interès pels orgues històrics, no podia trigar gaire a comparèixer a la Parròquia de Sant Salvador de El Vendrell per provar aquesta joia musical. Ho va fer el passat divendres a la nit acompanyat pel conjunt de cordes Musica Florea, oferint un concert esplèndid en el marc del 32è Festival Internacional de Música Pau Casals.


El programa del concert va ser d’allò més interessant ja que es van combinar clàssics com Bach i Haendel amb autors menys coneguts com Maxant. Un altre nom que va sonar ahir a la nit va ser Mozart, compositor del qual no estem avesats a sentir música organística, malgrat haver composat més de 50 peces amb la presència del ‘Rei dels Instruments’. A més, el tàndem que constituïen l’orgue i la petita orquestra de cordes va ser del tot encertat, ja que a part de presentar una molt bona compenetració van donar a conèixer al públic obres que no són de les més representatives del repertori organístic, però que permeten el lluïment de l’instrument amb tota la seva gran varietat de registres.

Jaroslav Tuma va tocar amb una gran precisió i amb una tècnica impecable. Cal destacar, també, que va superar amb èxit el difícil joc de peus de la Toccata en Do M de Bach (BWV 564), delitant el públic amb el seu virtuosisme. Per altra banda, el conjunt de corda Musica Florea, dirigit per Marek Stryncl, que alhora actuava com a violoncel principal, va fer una molt bona feina i va estar en tot moment a l’alçada de tocar un Bach o un Haendel. I per qui es va quedar amb ganes de més, l’ensemble va oferir el passat dissabte una altra actuació a l’Auditori Pau Casals de El Vendrell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada