dilluns, 31 de gener del 2011

Els castells, un element indestriable de la cultura catalana


Els castells són indiscutiblement un dels trets mes característics del folklore català.  Per aquest motiu, Valls, ciutat bressol dels castells, ha decidit donar una importància especial a aquesta manifestació cultural durant el primer cap de setmana de les Festes Decennals del 2011 en un any on han estat declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
L'alcalde de Valls, Albert Batet, i l'escriptor Josep Maria Espinàs
Sent així, Valls va celebrar el I Simposi Casteller Internacional la presentació del qual va anar a càrrec de l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs. Aquest, va començar l’acte saludant en diferents idiomes perquè la celebració d’aquell Simposi havia d’apropar els castells al món. Durant el seu emotiu discurs va qualificar la gralla com un instrument “aspre i penetrant” però de gran ajuda pels castellers ja que és una guia a seguir per saber en quin estat es troba el castell que s’està construint. L’enxaneta, per Espinàs, és com una fletxa que ha d’arribar al capdamunt de la torre després d’una gran suma d’esforços units per la suor de tots; quan l’enxaneta arriba a dalt, l’èxit no només és d’ella, sinó de tots els castellers que ho han fet possible i que, d’una manera o una altra, han fet el cim amb ella. L’escriptor va ressaltar que, juntament amb la sardana, els castells són un fenomen antiquíssim, amb la diferència que aquests mai han estat prohibits. Espinàs va acabar l’acte d’una manera molt contundent: “Catalunya ha d’aprendre dels castells la cohesió i la suma d’esforços, perquè és l’única forma de construir un bon futur”.
Arran del Simposi es van organitzar tres taules de debat on hi van participar més d’una vintena de ponents. Els temes dels quals es va tractar van ser: la internacionalització del fet casteller, com han tractat  el fenomen casteller els  mitjans de comunicació i la retroalimentació entre la tradició i l'evolució dels castells. Alguns dels conferenciants van ser Gereon Wetzel, director de la pel·lícula “Castells. Colla Joves Xiquets de Valls”, premiada al Festival Internacional de Documentals de Munic 2006; l'italià Gabriele Di Stasio, investigador de les torres humanes que es fan a la regió de la Basilicata, al sud d'Itàlia i els nigerians Chukwuenka Ezeife Okwadike, exgovernador de l'estat d'Anambra, i Mark Chinoso Okoye, que van presentar les danses de Nkpokiti Dancers d'Umunze del sud de Nigèria.
Cada deu anys, coincidint amb les Festes Decennals Valls es reuneixen totes les colles castelleres dels Països Catalans. Enguany, es va sumar a la festa una colla nova, de Solsona, la número 57. Per primera vegada es va aconseguir reunir més de 10.000 castellers, que, davant del monument als castells, que es troba a la Font de la Manxa, van aixecar de manera simultània un castell de vuit pisos i un pilar de comiat.
Estand de la I Fira del fet casteller
Durant aquest cap de setmana també es va celebrar la I Fira del fet casteller per tal de difondre i comercialitzar aquest fenomen únic. Els afeccionats van poder comprar accessoris de tota mena com ara llibres, samarretes, jocs, figures, penjolls, elements de decoració i altres peces de marxandatge.


Si voleu veure el vídeo de l'opinió de les Festes, cliqueu aquí.

1 comentari:

  1. m'encanten els castells i com es viuen. El silenci i l'emoció de la plaça major de Vilafranca per St.Fèlix és al·lucinant, els verds són els meus preferits :).

    ResponElimina