dissabte, 29 de gener del 2011

Les Decennals tornen a Valls amb un gran repertori d’espectacles per a tots els públics



Bigas Luna durant el Pregó
El pregó del cineasta Bigas Luna va ser el toc de partida les Decennals de Valls del 2011. Durant el seu curt discurs al Teatre Principal del municipi, va elevar el nom de Catalunya i de Valls amb tres dels elements més distintius de la cultura catalana: el porró, els castells i els calçots. “Sóc fill d’un vallenc que se’n sentia molt orgullós i que em va ensenyar a gaudir de les calçotades i del so de la gralla”, va explicar. Just després hi va haver una degustació de calçots al vapor que, segons ell, són “exquisits” i va anunciar que en menja més d’una vegada a la setmana.
Lluminàries de la plaça del Pati
Però l’inici de les Decennals no va poder ser tal com havia planejat l’organització, ja que la pluja va marcar fortament les festes fins al punt que l’espectacle d’acrobàcia i dansa aèria d’inauguració de les festes que havia de presentar la companyia argentina Voalà Project no va poder executar-se i es va ajornar un dia. Tres quarts d’hora més tard, es van encendre les lluminàries festives artísticament preparades per la companya italiana Mariano Scenografie Light Sculptures després d’un compte enrere conjunt per part de tota la multitud que s’havia reunit a la plaça del Pati. La llum de 240.000 bombetes va arribar al carrer de la Cort, a la plaça del Blat i a la plaça del Pati mentre sonava Nessun Dorma de Puccini
Elena Gragera i Anton Cardó
La jornada va continuar amb el duo format per la mezzosoprano Elena Gragera i el pianista vallenc Anton Cardó que van interpretar conjuntament un repertori que relacionava el noucentisme català amb els corrents internacionals. Essent així, l’espectacle va començar amb lieder de Schubert i Mompou sobre poemes de Goethe i Valéry. Després d’una breu mitja part, les peces musicals van girar al voltant de poemes de catalans tan il·lustres com Carner, Riba i Manent amb la música de grans mestres com Toldrà, Blancafort i el vallenc Robert Gerhard. L’acte va acabar amb un clàssic: l’Ave Maria de Schubert.
La nit, però va continuar amb Samsara, un ballet de Víctor Ullate posat en escena pel Ballet-Comunitat de Madrid. Les músiques ètniques de divers països com Egipte, Índia, Xina o Japó, entre altres, van omplir el Centre Cultural de Valls amb una barreja explosiva de música i dansa de primera qualitat.
Escena del ballet de Víctor Ullate
A més a més, els fans del hip hop i del mestissatge també van poder gaudir de la nit. Primer, amb Ojos de Brujo que va presentar el seu cinquè disc, celebrant així deu anys des de la formació del grup i després amb Mala Rodríguez, la guanyadora del Grammy Llatí a la millor cançó urbana, que va presentar el seu darrer treball, Dirty Bailarina.
Així va acabar la primera jornada d’aquestes festes tan esperades tant pels vallencs com per la resta d’afeccionats a la cultura i els espectacles. Les Decennals de Valls continuaran oferint actuacions de primer nivell a càrrec d’artistes i grups tan reconeguts com Tricicle, Dagoll Dagom o Ainhoa Arteta fins al 6 de febrer on un brillant piromusical preparat per la Pirotècnia Ricardo Caballer posarà punt i final als deu dies i les deu nits de Decennals.

Si voleu veure el vídeo de l'opinió de les Festes, cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada