dimarts, 18 de gener del 2011

Pa negre, el punt àlgid del cinema català

Pa negre, el film d’Agustí Villaronga, va esdevenir el guanyador absolut de la tercera edició dels Premis Gaudí, que atorga l’Acadèmia Catalana del Cinema (ACA). La pel·lícula, basada en la novel·la d’Emili Teixidor, va guanyar 13 de les 15 nominacions en una gala que va tenir lloc ahir al Teatre Artèria Paral·lel de Barcelona.
Pa negre va obtenir els Premis Gaudí al millor vestuari, a la millor actriu secundària, al millor actor secundari, al millor so, al millor maquillatge i perruqueria, a la millor direcció de producció, a la millor música original, a la millor actriu protagonista femenina, al millor guió, a la millor direcció, a la millor fotografia, a la millor direcció artística i finalment a la millor pel·lícula en llengua catalana. Els únics guardons que se li van resistir van ser el del millor actor protagonista masculí, que va ser atorgat a Eduard Fernández per La Mosquitera i el del millor muntatge, que va guanyar Buried juntament amb el Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana.
En canvi, Herois, Los ojos de Julia i Elisa K van ser els vençuts de la nit ja que no van obtenir cap Gaudí. El derrotat principal va ser sens dubte Herois que no es va fer amb cap estatueta malgrat haver tingut 10 nominacions. Les altres dues pel·lícules, amb 6 i 5 nominacions respectivament, tampoc van obtenir cap premi.
El moment més emotiu de la nit, però, va ser quan es va lliurar el Gaudí d’Honor a Jordi Dauder per la seva brillant trajectòria com a actor. Un altre instant especial el va protagonitzar el lliurament del Gaudí al millor documental que va correspondre a Bicicleta, cullera, poma, que explica la dura lluita de l’expresident Pasqual Maragall contra la malaltia que pateix, l’Alzheimer.

La presentació del lliurament de premis va anar a càrrec de Quim Masferrer, que va aconseguir que el President de la Generalitat, Artur Mas, digués en públic que duplicaria el pressupost pel cinema en català. L’acte va comptar amb la presència de reconeguts actors i actrius catalans, com Clara Segura, Santi Millán, Joan Pera o Abel Folk, entre altres, que van fer la lectura dels veredictes.
Tot i així, just abans de la celebració, Santiago Lapeira, de l’Acadèmia Catalana del Cinema, va anunciar que podria haver-hi una irregularitat en el recompte de vots. “El responsable podria haver estat un grup de pressió o lobbie per tal d’afavorir una determinada productora catalana”, va declarar. Per la seva banda, el notari assegura que no hi ha hagut cap mena de frau i que el resultat final és del tot legítim.
Després de la victòria aclaparadora d’ahir, Pa negre s’ha reestrenat als cinemes del país, però s’haurà de preparar pels Goya, que tindran lloc el proper  13 de febrer, en els quals ha rebut 14 candidatures. Els seus principals rivals seran Balada triste de trompeta d’Àlex de la Iglesia amb 15 nominacions, También la Lluvia d’Icíar Bollaín amb 13 nominacions i Buried amb 10.

Aquest article ha estat publicat a: http://www.domenys.net/noudom/index.php/mirall/629-pa-negre-el-punt-algid-del-cinema-catala-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada