La Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona va oferir ahir una conferència sobre el periodisme d’investigació destinada als alumnes del primer curs del grau. L’objectiu era apropar-los a aquesta branca de la professió que cada vegada es cultiva menys.
Diversos especialistes en aquest sector van compartir els seus coneixements i experiències amb els estudiants subratllant la importància del periodisme d’investigació en la societat. “El periodisme és l’enemic de la censura”, exposava el director i editor del setmanari El Triangle, Jaume Reixach, convençut que els mitjans de comunicació de masses són negocis que cada vegada restringiran més els continguts de la informació que publiquen, degut a la seva submissió als lobbies. “Per això, no ens hem de deixar enganyar pel que apareix en els mitjans, ja que aquests només mostren una mil·lèsima part de la realitat”, va afegir.
Pepe Rodríguez |
“No hi ha periodisme sense crítica ni enfrontament amb el poder. Per aquest motiu, un periodista ha de ser crític i preguntar, sinó arribarà a la professió mort”, va indicar el professor de l’assignatura de Periodisme d’Investigació, Pepe Rodríguez. Aquest, El professor creu que aquesta és l’única manera de comprometre’s, ser al costat de la gent i fer front a les desigualtats, la corrupció i la injustícia. “Si disposes d’aquesta llibertat, el periodisme esdevé la feina més bona i pots gaudir de la professió molt positivament”, va ressaltar.
Antonio Baquero, redactor d’El Periódico, va recalcar que el periodisme d’investigació està en crisi perquè el que més requereix és temps i les agències i els mitjans no estan disposats a mantenir ningú realitzant una tasca com aquesta, on ben sovint pots acabar esquitxat i condemnat, tal com li va passar al mateix Jaume Reixach.
Antonio Baquero, redactor d’El Periódico, va recalcar que el periodisme d’investigació està en crisi perquè el que més requereix és temps i les agències i els mitjans no estan disposats a mantenir ningú realitzant una tasca com aquesta, on ben sovint pots acabar esquitxat i condemnat, tal com li va passar al mateix Jaume Reixach.
Cal dir que no tothom està disposat a fer periodisme d’investigació ja que aquesta, és una feina que pot esdevenir perillosa. De fet, l’any 2010, 54 periodistes d’arreu del món van morir assassinats per estar investigant la corrupció en els alts cercles de poder. Però, tal com va dir Pepe Rodríguez: “La llibertat d’expressió no existeix si no l’exercim”, referint-se a que no hem de tenir por de publicar continguts si ens hem assegurat que la informació està ben acreditada i contrastada per fonts fiables, després d’una investigació.
“Els periodistes s’han d’autoorganitzar”, va explicar Reixach, “han de dominar la fotografia, i les altres tecnologies, com l’Internet”. La responsable a Catalunya de l’Agència d’Investigació Método-3, Elisenda Villena, va emfatitzar que l’única manera de superar les adversitats és treballant en equip, tenint valentia, disposant d’una agenda molt bona i, sobretot, fent periodisme de carrer, on la simple observació pot ser la millor eina.
Logo del Premi "Sabueso con método" |
Villena, aprofitant la jornada, va entregar el guardó de la tercera edició del Premi “Sabueso con método” al millor treball de periodisme d’investigació. Les guanyadores van ser les ja exalumnes Noemí Badenas, Susanna Cases i Elena Domingo i el seu projecte, titulat “Amposta, el pacte no escrit”, tractava d’un cas de corrupció a l’Ajuntament d’Amposta. Elena Domingo el va explicar i va donar les gràcies en nom de tot el grup.
El Premi “Sabueso con método” va ser ideat el curs 2007-2008 per Pepe Rodríguez, i està finançat i patrocinat per l’Agència d’investigació Método-3. L’objectiu del concurs és motivar els alumnes de l’assignatura de Periodisme d’Investigació, que imparteix el mateix Pepe Rodríguez i que es pot cursar el darrer any del grau en periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per altra banda, també vol recompensar l’esforç realitzat en el llarg procés d’elaboració del projecte final.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada