dimarts, 30 de novembre del 2010

Gran derrota per Esquerra Republicana que només comptarà amb 10 escons al Parlament

Joan Puigcercós amb alguns dels seus companys de partit com Ernest Benach i Anna Simó

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), presidida per primera vegada per Joan Puigcercós, es va convertir ahir en la cinquena força del Parlament, obtenint només 10 escons (11 menys que al 2006) i un total de 218.046 vots (7%), la meitat dels que va rebre a les anteriors eleccions. La Conca de Barberà ha estat la comarca que més ha votat ERC, amb un 14% de vot i la Vall d'Aran, amb un 3% de vot, ha estat la que menys.
Puigcercós va votar a les 10:00 al barri de Sants de Barcelona i va explicar que era necessari que la gent participés en aquestes eleccions per tal d’aconseguir un Parlament el màxim de representatiu possible, ja que s’hauran de prendre decisions transcendents.
"Ha estat una derrota dura; teníem l'esperança de mobilitzar més gent i guanyar el PPC”, va declarar Puigcercós que considerava que només obtindrien una victòria si guanyaven el Partit Popular. La derrota però no és una cosa d’ara, sinó que ve de quan ERC va decidir formar tripartit per segona vegada. Aleshores va perdre la seva part independentista per haver apostat pel president d'un partit de matriu espanyola.
La pèrdua del monopoli independentista ¾que ha quedat dividit entre  ERC, SI i Reagrupament¾ va ser un dels factors que va fer perdre vots als republicans. Aquesta  fragmentació de la independència “no és bona”, segons Puigcercós.  El secretari general del partit, Joan Ridao, va voler precisar que dubtava molt que els vots que ERC havia perdut se n’haguessin anat a Solidaritat Catalana per la Independència, de Joan Laporta. “El nostre pitjor enemic, però ha estat la desmobilització de l’electorat, que s’ha abstingut de vot”, afirmava Ridao.

Puigcercós durant el discurs postelectoral

A la nit, en ple escrutini, només hi havia quatre militants d’ERC a l’Hotel Altimar, lloc des d’on el partit seguia les eleccions. En canvi, hi havia dos-cents periodistes. Al saber els primers resultats, Jordi Portavella, president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, va sortir de l’hotel amb les mans al cap.
Davant de la derrota, Puigcercós haurà de replantejar-se el seu lideratge i el possible retorn de Carod-Rovira ja que ara, als republicans, només els queda l’esperança que CiU els reclami com a aliats. De cara a un futur, Ridao espera que la gent confiï en la marca bona, la seva, ja que té 80 anys d’història.
El líder republicà va agrair tot el suport dels militants, que havien estat “valents” i va insistir dient que no havia estat fàcil fer confiança a Esquerra en aquestes eleccions però que la volen recuperar.”
El seguiment de la jornada electoral el podreu trobar al lloc web que vam crear expressament per al seguiment de les eleccions. En aquesta pàgina hi consta tota la informació que vam recopilar el 28 de novembre de manera clara i senzilla, mitjançant gràfics actualitzats (amb el suport d'El País), enllaços a diferents mitjans de comunicació i el seguiment en directe via Twitter de tot el què va pasar.
Aquest és un article sobre Esquerra Republicana de Catalunya, partit seguit per un servidor en la nit electoral. La resta de partits els van seguir els meus companys: Dani Fernández es va ocupar de Ciutadans, Albert Sánchez del PP, Mireia Biel de Solidaritat, Marina Sánchez d'ICV, Víctor Romero del PSC i Nil Sanmartí de CiU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada