dijous, 8 de març del 2012

10 raons per avalar la immersió lingüística




L’educació en llengua catalana i el model d’immersió lingüística han passat dos dies plens d’incerteses esperant, amb por, les deliberacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), tement que aquest òrgan judicial donés la raó a les tres famílies que van posar una demanda al·legant que els seus fills havien de rebre una educació exclusivament en castellà. Finalment, però, aquest migdia s’ha sabut que el TSJC no es pronunciarà contra el model d’immersió lingüística de Catalunya, ja que “seria excedir-se de la lectura que demanava el Tribunal Suprem”.

Amb aquest exemple d’actualitat es pot veure clarament que la llengua catalana continua sent atacada i l’educació en aquesta llengua és, en essència, el punt que els sectors més anticatalans volen afeblir. Per això, Adria’s News us ofereix un decàleg de raons que avalen el model d’educació en català. Així doncs, per què les tres famílies demandants no han de guanyar al pols a la llengua catalana?



1.    En primer lloc, precisament perquè són només tres famílies les que han realitzat la demanda contra l’educació en llengua catalana. Tres famílies entre els més de 7.500.000 habitants de Catalunya.

2.    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha apostat per no tocar la immersió lingüística. Les famílies van voler que un consell de juristes analitzés la seva petició i aquest els hi ha denegat, senyal que el que demanaven no era tan “lògic” com pensaven.

3.    El català és la llengua de Catalunya, així com de la resta de regions dels Països Catalans. Per tant, no té sentit que se’n prohibeixi el seu ús a l’educació per molta gent immigrant d’altres províncies i països que hi hagi. Oi que no tindria sentit que en el cas hipotètic que dos milions de catalans anessin a Londres demanessin de fer classes exclusivament en català?

4.    L’educació en català seguint el model de la immersió lingüística no fa més que contribuir a assolir que tots els alumnes tinguin una base sòlida d’aquesta llengua ja que d’altra manera no es podria garantir la seva expansió i ús d’una manera segura.

5.    El model d’immersió lingüística no només propicia un desenvolupament correcte de la llengua catalana, sinó que és un element que permet la integració social a tots aquells que arriben al país i ajuda a que se sentin acollits al nou entorn.

6.    El Parlament de Catalunya va aprovar el model d’immersió lingüística amb el suport de totes les forces polítiques catalanes excepte el Partit Popular de Catalunya i Ciutadans. I els diputats són escollits pels ciutadans. Aleshores, els ciutadans van escollir indirectament la immersió lingüística  quan van anar a votar a les eleccions autonòmiques.

7.    Estudiar la llengua catalana és estudiar una llengua més, una llengua que, a més a més, té més parlants que el suec, el noruec, el finès i el danès, entre d’altres. I està comprovat que totes aquelles persones que creixen en un ambient bilingüe tenen més facilitats en l’aprenentatge i més oportunitats d’aconseguir una bona feina.

8.    Aquest punt és per a totes aquelles famílies que volen una educació integral en llengua castellana per als seus fills. Ho poden fer, recorrent a centres concertats i privats que ofereixen l’ensenyament amb aquesta llengua sense provocar problemes innecessaris com el que estem vivint.

9.    Estudiar la llegua catalana t’obre una porta cap a nombroses expressions artístiques que no es coneixerien d’altra manera. Sense haver après el català, tant les magnífiques obres novel·les de Rodoreda, Pedrolo i Calders, com els poemes de Martí i Pol, Salvador Espriu i Joan Salvat-Papasseit, així com les cançons de Llach i Raimon, i també dels Amics de les Arts i els Manel, serien incompreses, perdent-se, d’aquesta manera un bé cultural immens.

10.  I, finalment, per aquells que veuen amenaçada l’educació en castellà dels seus fills, com passa amb les tres famílies demandants. Que no pateixin perquè la immersió lingüística no posa en perill l’aprenentatge del castellà ja que des de fa anys que es practica aquest model i s’ha vist que la comprensió i ús de la llengua castellana es manté, sent encara superior que el de la llengua catalana. Per si fos poc, Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més bons resultats acadèmics, incloent-hi les notes obtingudes a l’assignatura de llengua castellana. Senyal que no estem tan malament, oi?


Tot i així, la notícia de la sentència del TSJC desprèn un sabor agredolç, per molt que la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, insisteixi que la resolució del TSJC és una “victòria del Parlament”. El cert és que el conflicte no ha fet més que començar ja que l’advocat de les tres famílies demandants ha assegurat que aquest estira i arronsa continuarà. De fet, ja han presentat un recurs en contra de la resolució de la sentència del TSJC. Caldrà veure com evoluciona aquest conflicte. El model d’immersió lingüística és fràgil i ja està tocat. Espero que no l’aconsegueixin enfonsar.

I vosaltres, podeu aportar més raons al decàleg?


3 comentaris:

  1. Més raons: Perquè sí, i punt. Perquè estem al nostre país, i a qui no li agradi que s'hi posi fulles. Perquè tenim uns polítics de pa sucat amb oli, de molta boca i poc fer (eh, CiU?) que se l'omplen parlant de dret a decidir i concert econòmic (ha, ha, ha) i no són capaços de plantar cara al govern espanyol ni a l'estament jurídic en defensa de la nostra pròpia llengua! Perquè el castellà no ha estat mai amenaçat a Catalunya, i qui ho afirmi no és que sigui cec (no siguem babaus), és que ho fa amb una malícia de nassos. Perquè la immersió és de les poquetes eines de què disposem per unificar la diversitat del nostre país en la nostra cultura i no en l'espanyola o en un subsidiari d'aquesta. Perquè sense TV3, els dibuixos en català, l'escola en català, i... ostres, no hi ha gran cosa més... Perquè...

    Però... què dic! El primer argument és el millor: PERQUÈ NO ENS HEM DE JUSTIFICAR i hem d'aprendre com a poble a deixar de donar explicacions, perquès i pedagogies diverses. Ningú més ho fa. I si no, que els preguntin als escocesos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs imagina't. Si tu encara ho pintes més radical que l'Adrià, a veure què et sembla el comentari que s'ha deixat aquí: http://www.reeditor.com/columna/3899/12/cultura/sociedad/decaleg/raons/per/avalar/immersio/linguistica

      Fa por!

      Elimina
    2. Aquest paio és un imbècil, i no ho dic des de la comoditat de l'insult fàcil, és que és així: un tio que en el seu primer missatge es comporta com un dèspota, arrogant, ignorant, fent servir estereotips, rabiant d'odi, menyspreant ... i en canvi després es permet fer-se el salomònic "admirant" l'actitud de l'Adrià... jo no sé com té humor de respondre-li, amb tanta mesquinesa a mi se m'encenia la sang no d'ira sinó d'incredulitat.

      Elimina