dimecres, 16 de març del 2011

El malson d'Àfrica


Àfrica és un continent que sempre ha patit molt. L’actualitat informativa ens ha fet posar els ulls sobre els països septentrionals, on les revoltes contra els règims autoritaris estan ocupant els titulars de diaris i telenotícies des de ja fa força temps. Però i la resta del continent? I la resta de problemes de fons? Ens en hem oblidat i per què ho hem fet? Perquè els mitjans de comunicació han deixat de posar el focus en matèries com la pobresa, la fam, les malalties i la manca d’educació malgrat no haver desaparegut.

Àfrica és el motor del món. Àfrica recull 3.300 tones d’urani que són utilitzades per la Unió Europea, produeix una quarta part del gas natural que s’hi consumeix, aporta tot el cobalt necessari per a fabricar les bateries dels nostres mòbils i ordinadors i ofereix les seves reserves de petroli als Estats Units i a Europa. Aquests són alguns dels abusos que està rebent per part del món occidental.  
Per altra banda, Àfrica s’està convertint en el contenidor dels “països desenvolupats”, que se n’estan aprofitant dipositant-hi molts dels seus residus. Però això no és tot; també es dediquen a l’especulació immobiliària, roben els famosos “diamants de sang” i introdueixen espècies foranes al continent, com la Perca del Nil, que s’està carregant bona part de la fauna i la flora autòctones.
I com es pot solucionar tot això? Fomentant l’educació, acabant amb la corrupció dels governants, deixant que Àfrica es nodreixi dels seus recursos per poder créixer, aconseguint la col·laboració dels països més rics i que aquests paguin el deute ecològic que han produït.
Aquesta és l’única manera d’acabar amb el 46% dels africans amb menys d’un dòlar al dia, amb què Àfrica reuneixi només l’1,1% de la riquesa mundial, que més del 50% del seu PIB sigui destinat al deute extern (el PIB de tota Àfrica és inferior al d’Espanya) i amb els 25,3 milions d’africans seropositius (el 80% del món).
El vídeo que hi ha a continuació il·lustra la dura i delicada situació en què es troba Àfrica. Reflexionem-hi tots, si us plau. El destí d’Àfrica està a les nostres mans.


Aquest article ha estat escrit arran d’un treball amb la Montse Auguets, la Mireia Folguera, la Patrícia Jiménez i l’Alan Ruiz.

4 comentaris:

  1. Si ara s'han oblidat fins i tot de les revoltes, imagina't la resta del continent. Justament aquest vídeo sobre els països oblidats (un nom bastant adequat tenint en compte tot el que has dit) també en parla, de la invisibilitat que tenen per a nosaltres aquests llocs, la majoria dels quals estan precisament al continent africà:
    http://www.tv3.cat/videos/220223249#

    Ja té quatre anys però dubto que la situació hagi millorat gaire.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, Dani. I sí, Japó ha posat les revoltes del nord d'Àfrica en un segon pla, malauradament.

    ResponElimina
  3. Malauradament nosaltres poc i podem fer per aquests països del tercer món, però aquest poc que sí que podem fer, per a ells pot ser molt, construïr una petita escola, un petit dispensari, un petit taller,un program integral de sida..... i tot això és possible gràcies a petites organitzacions com les ONG, o bé a través de religiosos/ses,.... persones que lliuren la seva vida per estar a disposició i al costat dels més necessitats. Precissament ahir vaig anar al sopar de la fam que es va realitzar al meu municipi. Els diners que es van recaptar seran per dur a terme un projecte a un d'aquests països del tercer món per part de MANS UNIDES. Allí ens van passar un power point on vaig poder veure la tasca que fan totes aquestes persones anònimes que lluiten pels més desfavorits.

    De mica a mica s'omple la pica...

    Marian

    ResponElimina