dijous, 3 de març del 2011

Ramon Pellicer: “Busco cada dia anar a dormir amb la consciència tranquil·la per haver fet bé la meva feina”

Ramon Pellicer, editor i presentador del Telenotícies Vespre de TV3, ha presidit la conferencia que ha celebrat la Facultat de Ciències de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona en el marc del seu 40è aniversari i que duia el lema Ser Comunicador avui. Sou necessaris.
Ramon Pellicer amb un grup d'estudiants de periodisme la UAB

Pellicer, antic alumne i exprofessor de periodisme de la UAB, ha manifestat que estava content de tornar a ser a “casa” i, ja des del primer moment, ha animat als estudiants a fer preguntes perquè, segons ell, aquesta és l’única manera de satisfer l’anhel de conèixer i saber coses. I precisament això és el que va fer ell quan va començar a exercir la professió, a Ràdio Mollet. A partir d’allí, amb perseverança i constància, es va anar fent un lloc en el món del periodisme.
“La meva autèntica vocació periodística va néixer durant un 23 de febrer d’ara fa trenta anys” ¾confessa Pellicer¾, “que va ser un dia en què ens van fer fora de la facultat. Quan vam ser al cotxe vam posar la ràdio, però no se’ns informava de res. Va ser aquesta privació d’un dret fonamental, que és el de la informació, el que va despertar, definitivament, el periodista que duia a dins”.
El periodista ha recalcat que la formació és bàsica en aquesta professió ja que et dóna les tècniques i també altres qualitats indispensables per un periodista com l’honestedat, la deontologia, la diversitat, el respecte, la pluralitat i la tendència a l’objectivitat. “Totes aquestes aptituds han de convergir a la credibilitat, que costa molt de guanyar i que, en canvi, és molt fàcil de perdre”, ha explicat. Pellicer ha afegit que l’experiència és molt important per assolir aquest objectiu i que ens ajudarà a encarar-nos amb la informació de la millor manera. “Al cap i a la fi, les notícies sempre giraran al voltant dels mateixos continguts i l’única cosa que canviarà seran els noms”.
Maria José Recader, Ramon Pellicer i Josep Maria Català

Però Ramon Pellicer també ha dit que el periodisme ha evolucionat molt ràpidament perquè s’ha hagut d’adequar a les noves tecnologies i, aquestes, a vegades, “canvien massa ràpid sense que haguem tingut temps d’assimilar-les”. L’aparició d’Internet ha fet aparèixer moltes més fonts d’informació i, la majoria d’elles, poc fiables. A aquest problema se li sumen els interessos polítics i econòmics que hi ha darrere els mitjans. “Per fer front a aquest fet, cal tenir molta confiança en tu mateix. El que busco sempre és poder anar a dormir amb la consciència tranquil·la de què he fet la meva feina el millor possible”, afirma el periodista.
Disseny guanyador
Pellicer, després de contestar les preguntes de diversos estudiants, ha volgut remarcar que de moments de crisi com el que estem passant n’hi ha hagut sempre i que tenir una edat o una altra no és garantia de res a l’hora de trobar feina. “Els més preparats o els que tenen més empenta seran els que trobaran els millors llocs de treball”, ha exposat.
Al final de la conferència s’ha realitzat l’entrega de premis als millors dissenys del logotip que representarà el 40è aniversari de la facultat. Ramon Pellicer i Maria José Recader, Vicerectora de Relacions Institucionals de la UAB, han entregat els guardons als tres finalistes, el guanyador dels quals ha estat Albert González Ortiz, estudiant de quart curs de Publicitat i Relacions Públiques.

5 comentaris:

  1. He posat el disseny guanyador a la notícia. Si en vols aber més pots entrar aquí: http://www.uab.cat/servlet/Satellite/noticies/detall-noticia-1193208732549.html?noticiaid=1299135832017

    Adrià

    ResponElimina
  2. És interessant que periodistes reconeguts expliquin la seva experìencia en aquest món de la informació i l'origen de la seva vocació. En certa manera fa reflexionar el perquè un ha triat una professió.

    Endavant futurs periodistes! Volem saber de bones mans el que passa en aquest món.

    Marian

    ResponElimina
  3. Estuvo muy bien. Una pena que dejaran tan poco tiempo para las preguntas, en general creo que la charrada duró poco. Pero bueno ya lo dicen "¡Lo bueno si breve dos veces bueno!"

    ResponElimina
  4. La veritat és que el fet que un periodista ja reconegut com Ramon Pellicer et parli dels seus inicis i de la professió en general motiva i anima a seguir endavant en aquest món de la comunicació.

    ResponElimina