divendres, 24 de desembre del 2010

El Nadal, la música i les universitats

Les festes nadalenques han estat sempre un sospir per a tots; un alè de tranquil·litat que arriba després de tres mesos d’intensa activitat. Potser, per això els joves universitaris les valoren molt més, tenint en compte la feina que sempre carreguen a sobre. Les biblioteques es van buidant a poc a poc, ja no hi ha tanta gent passejant per les facultats... En fi, el Nadal convida a la gent a desconnectar de la rutina i què millor per fer-ho que la música? Totes les emocions, l’alegria i la joia que emana arriben al cor de qualsevol, i encara més pel Nadal, on la gent necessita un moment de pau interior. Qui s’encarrega de transmetre tots aquests sentiments són les orquestres i els cors de les universitats, que aprofiten aquestes dates per a fer els seus concerts.
L’orquestra de cambra de la Universitat Pompeu Fabra va ser la primera a començar el cicle de concerts de Nadal, el dia 3 de desembre. L’agrupació instrumental va tocar peces de Mozart, Sibelius, Haydn i Grieg. Van repetir el concert durant els dos dies següents.
El dijous 16 de desembre va ser el torn de l’orquestra de la Universitat de Barcelona (OUB). Aquesta, va interpretar la Messa a quattro con orchestra de Giacomo Puccini, coneguda popularment com a Messa di Gloria. El concert es va realitzar de nou el dia 17 de desembre.
Orquestra de la URV amb Jordi Claret com a violoncel·lista solista
La Universitat Rovira i Virgili va realitzar el Concert de Nadal el divendres 17 de desembre. L’actuació va començar amb dues peces del Peer Gynt d’Edvard Grieg, seguides per les Variacions sobre un tema Rococó, op.33 de Txaikovski, tenint com a solista el violoncel·lista Jordi Claret. La música de la pel·lícula Jurassic Park i, finalment, A Christmas Festival de Leroy Anderson, un recull de les nadales més conegudes englobades en una mateixa peça, van tancar un concert meravellós.
Finalment, el dia 21 de desembre l’orquestra i el cor de la Universitat Autònoma de Barcelona van concloure els concerts de Nadal de les universitats catalanes. El Cor va cantar peces de Debussy, Lassus, Morley, Vallvé i Agustí, mentre que l’orquestra va tocar obres de Sibelius, Respighi i Elgar. La funció va acabar amb la interpretació conjunta dos corals de Mendelssohn, on Lola André, va ser la soprano solista.
Queda clar, doncs, que la música és un element indestriable de les festes de Nadal. De fet, és com una energia que flueix de manera constant entre les persones produint tota mena de sensacions: et pot animar quan estàs trist, et pot fer plorar d’emoció quan t’arriba el seu missatge al cor i fins i tot et pot traslladar a indrets inimaginables només amb una melodia o uns quants acords. Potser la música és etèria i intangible, però no hi ha res més real i més bell. En podeu estar ben segurs.
Orquestra i Cor de la UAB

8 comentaris:

  1. La música sempre ha anat molt unida al Nadal. Aixès es bo

    ResponElimina
  2. I tant que sí! La música sempre ha d'anar unida a les festes!

    ResponElimina
  3. Lo meu és el Rock&Roll, ja saps... Però, al cap i a la fi, només canvia el contingent. Emociona, estimula la imaginació, evoca a records... què faríem sense la música?

    ResponElimina
  4. La música entre d'altres expressa un sentiment, un estat d'ànim. I això queda palès amb composicions musicals fetes per grans compositors, un exemple podria ser el requiem de Mozart.Tanmateix, una mateixa música en un moment donat et pot emocionar i en una altre et pot crear una certa inquietud, i fins i tot fer-te mal de cap.Però no tans sols la música pot expressar un sentiment o un estat d'ànim, sinó la pintura, la dansa, així com altres disciplines.
    El que està clar és que qui ha tingut l'oportunitat d'entrar dins el món de la música dificilment en voldrà sortir.

    Bon Nadal!!!

    Meri

    ResponElimina
  5. La música no i entén ni de races, ni de colors, es el millor mitja per proclamar la pau entre els homes. A més els germans claret, (sense treure mèrits al cor de la UAB, ni a la orquestra de la URV) són un plaer pels sentits.
    El Vendrell estem molt lligats a la música dels deixebles de Pau Casals.
    Bones Festes!

    ResponElimina
  6. Estic d'acord amb tu Glòria! Bones festes!

    ResponElimina