divendres, 24 de febrer del 2012

Prediccions per als Oscars del 2012




Ens trobem ja a la recta final; els Oscars són a tocar. Aquest diumenge 26 de febrer centenars d’estrelles brillaran al firmament, sobretot a Los Angeles, ja que el teatre Kodak s’omplirà per celebrar, una vegada més, la cerimònia que tots els cinèfils esperen amb delit: la cerimònia dels Oscars. És en aquesta nit, plena de flaixos, vestits de luxe i glamour, sobretot glamour, que se sabran els noms de tots aquells que es faran seu un xic d’història; aquells que aconseguiran fer-se un lloc entre els més grans del cinema.
És ben sabut que al voltant d’aquesta magnànima cerimònia s’organitzen porres, sondejos i concursos on s’intenten endevinar els guanyadors de l’esdeveniment. És per això que Adria’s News us ofereix un recorregut per les principals categories, una anàlisi que pretén donar les claus per predir qui seran els afortunats. I per fer-ho, els presentadors i crítics de cinema Jaume Figueras i Àlex Gorina ens donen un cop de mà.

L’OSCAR A LA MILLOR PEL·LÍCULA
Nominats: Hugo, The Tree of Life, The Artist, The Descendants, Moneyball, Extremely Loud andIncredibly Close, War Horse, Midnight in Paris i The Help.

A causa del canvi de la normativa de l’Acadèmia Americana de Cinema, actualment fins a nou pel·lícules poden optar a aquest premi. Només cal que superin un 5% dels vots dels acadèmics, que han nominat enguany a nou pel·lícules.
La llista l’encapçala Hugo, amb 11 nominacions, seguida a poca distància de The Artist, amb 10. Tot i així, Àlex Gorina i Jaume Figueras apunten que la guanyadora serà precisament aquesta darrera pel·lícula, tot i que no els hi acaba de fer el pes. “The Artist és un experiment que ha sortit bé i prou, no és cap obra mestra”, explica Figueras. I és que al presentador i director del programa Cinema 3 li agradaria que The Descendants s’ho emportés tot. Per a Gorina, en canvi, la pel·lícula d’Alexander Payne no li resulta especialment atractiva. “A mi m’ha agradat molt Midnight in Paris i Hugo i, fins i tot jo, que no sóc gens Spielberg, he quedat sorprès de la seva darrera pel·lícula, War Horse”, explica. Una altra pel·lícula destacable és The Tree of Life que tot i guanyar la Palma d’Or al Festival de Cannes ha aixecat molta polseguera. Jaume Figueras reconeix que li va agradar força, mentre que Àlex Gorina l’odia a mort.
Sens dubte, aquesta categoria és encara un misteri, més encara després que The Artist i The Descendants, les dues principals candidates, guanyessin els Globus d’Or a millor pel·lícula comèdia o musical i a millor pel·lícula dramàtica, respectivament. Tot i així, el BAFTA que va guanyar The Artist fa un parell de setmanes li dóna un cert avantatge, però haurem d’esperar fins a diumenge per sortir de dubtes.

L’OSCAR AL MILLOR DIRECTOR

Nominats: Terrence Malick (The Tree of Life), Michel Hazanavicius (The Artist), Martin Scorsese (Hugo), Alexander Payne (The Descendants) i Woody Allen (Midnight in Paris).

Aquesta és una altra de les categories difícils de predir. Tots els candidats menys Terrence Malick ja van competir als Globus d’Or, que es va acabar emportant Martin Scorsese malgrat que Michel Hazanavicius s’endugués el BAFTA poc després. Serà un duel entre dos veterans (Allen i Scorsese), amb sis nominacions a la butxaca, dos directors que ja van estar nominats una vegada a l’Oscar tot i no haver guanyat mai l’estatueta (Malick i Payne) i  un jove gairebé debutant, Michel Hazanavicius, que rep la seva primera nominació.
Els nostres dos experts creuen que serà precisament aquest últim realitzador el que s’emportarà l’estatueta, tot i que a Gorina li agradaria molt que se l’endugués Woody Allen i Figueras voldria que l’afortunat fos Payne. Fins i tot creu que Spielberg també mereixia haver estat candidat a millor director per War Horse.

L’OSCAR AL MILLOR ACTOR PRINCIPAL
Nominats: Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy), George Clooney (The Descendants), Jean Dujardin (The Artist), Demián Bichir (A Better Life) i Brad Pitt (Moneyball).

Com a la categoria de la millor direcció, tots els aspirants a l’Oscar menys un (Gary Oldman) ja es van enfrontar als Globus d’Or, que van tornar a premiar The Descendants (a George Clooney, com a millor actor de pel·lícula dramàtica) i The Artist (a Jean Dujardin, per a millor actor de comèdia o musical) tot i que els premis britànics i els del Festival de Canes van donar suport, de nou, a la pel·lícula francesa. De tots els candidats, només Clooney té una estatueta a casa, encara que pertany a la categoria de millor actor secundari. Tot i així, Jaume Figueras li tornaria a donar per la seva “brillant interpretació”. En canvi, Àlex Gorina creu que qui realment se’l mereix és Gary Oldman, interpreta el seu paper “amb una sobrietat absoluta”. Malgrat tot, ambdós experts coincideixen que serà Jean Dujardin qui s’acabarà imposant sobre la resta de nominats.
L’OSCAR A LA MILLOR ACTRIU PRINCIPAL

Nominades: Meryl Streep (The Iron Lady), Glenn Close (Albert Nobbs), Rooney Mara (The Girl With the Dragon Tattoo), Viola Davis (The Help) i Michelle Williams (My Week WithMarilyn).
 Tal com passa a la categoria de millor actor principal, només una de les aspirants (Meryl Streep) ha guanyat alguna estatueta amb anterioritat, malrat que d’això ja fa 30 anys. Tant els BAFTA com els Globus d’Or la van coronar com a guanyadora a millor actriu dramàtica, tenint a Michelle Williams com a contrapunt als Globus d’Or, que finalment va guanyar el Globus d’Or a millor actriu de comèdia o musical. L’altre element interessant a comentar és el paper que juga Glenn Close en tot plegat ja que aquesta actriu superba ja ha quedat a l’ombra en cadascuna de les 5 nominacions que ja li ha concedit l’acadèmia al llarg de la seva brillant carrera. Segons Jaume Figueras l’actriu està “totalment encarcarada” i voldria que guanyés Viola Davis, però Gorina pensa que ja és hora que Close guanyi l’estatueta, tot i que reconeix que Michelle Williams també està molt bé en el seu paper de Marilyn. De tota manera, ambdós experts vaticinen a Meryl Streep com a guanyadora, però Figueras, creu que “ja està bé que per disfressar-se li donin tants premis”



OSCAR AL MILLOR ACTOR SECUNDARI

Nominats: Kenneth Branagh (My Week With Marilyn), Jonah Hill (Moneyball), Christopher Plummer (Begginners), Nick Nolte (Warrior) i Max Von Sydow (Extremely Loud and Incredibly Close).

Alguns d’ells són novells, altres veterans, però cap dels aspirants en aquesta categoria ha guanyat mai l’Oscar. Tot i així, aquesta és, potser, la categoria més previsible de totes. “Christopher Plummer té guanyat l’Oscar i això és indiscutible”, afirma rotundament Àlex Gorina. Figueras li dóna la raó dient que fa un paper “arriscat” i el premi BAFTA, el Globus d’Or i el Premi del Sindicat d’Actors no fan més que donar-los la raó.


OSCAR A LA MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA 
Nominades: Bérénice Bejo (The Artist), Jessica Chastain (The Help), Octavia Spencer (The Help), Melissa McCarthy (Bridesmaids) i Janet McTeer (Albert Nobbs).
Ja als premis del Sindicat d’Actors, aquestes actrius es van veure les cares i ara repetiran, havent rebut la seva primera nominació a l’Oscar. Bé, la primera nominació de totes elles menys Janet McTeer, que repeteix. I precisament és a McTeer a qui Gorina obsequiaria amb l’estatueta,tot i que és ben probable que l’acabi guanyant Octavia Spencer, que ja ha rebut moltes distincions entre les que destaquen el BAFTA i el Globus d’Or. “Spencer guanyarà l’Oscar”, declara Figueras convençut “ja que està tan bé o millor que la Viola Davis”. 

OSCAR AL MILLOR GUIÓ ORIGINAL
Nominats: Michel Hazanavicius (The Artist), Woody Allen (Midnight in Paris), Kristen Wiig i Annie Mumolo (Bridesmaids), J.C. Chandor (Margin Call) i Ashgar Farhadi (A Separation).
Tots ells reben aquesta nominació com la número u excepte Woody Allen, que repeteix per quinzena vegada. I és justament per la seva experiència i el Globus d’Or que ha rebut enguany, que Jaume Figueras apunta a ell com a guanyador. Àlex Gorina, en canvi, sospita que Ashgar Farhadi pot donar la sorpresa. El que no entén el presentador de Sala 33, però, és que The Artist, hagi guanyat BAFTA en aquesta categoria. “Puc entendre que guanyi premis a la millor pel·lícula, música i actor, però guió! Em sembla una cosa absurda”.



L’OSCAR AL MILLOR GUIÓ ADAPTAT
Nominats: John Logan (Hugo), Bridget O’Connor i Peter Straughan (Tinker Tailor Soldier Spy), Aaron Sorkin i Steven Zaillian (Moneyball), George Clooney, Grant Heslov i Beau Willimon (The Ides of March) i Alexander Payne, Nat Faxon i Jim Rash (The Descendants).
Aquesta és una altra categoria on els experts es posen d’acord. “The Descendants en resultarà victoriosa”, afirmen Gorina i Figueras. Tot i així hi ha una sèrie de factors que s’han de considerar ja que poden fer trontollar aquestes suposicions. El primer és referent a Aaron Zorkin i Steven Zaillan, dos guionistes d’elit que ja han guanyat un Oscar, el primer l’any passat, pel guió de The Social Network, i el segon per Schlinder’s List, l’any 1993. I, en segon lloc, cal atendre als guionistes de Tinker Tailor Soldier Spy, que van guanyar el BAFTA, potser en homenatge a O’Connor, que va morir de càncer just abans que s’estrenés el film.



L’OSCAR A LA MILLOR BANDA SONORA

Nominats: John Williams (The Adventures of Tintini War Horse), Howard Shore (Hugo), Ludovic Bource (The Artist) i Alberto Iglesias (Tinker Tailor Soldier Spy).
Qui s’endurà el premi? Un clàssic com John Williams, el tot-terreny que és Howard Shore, el nouvingut Ludovic Bource o l’insistent Alberto Iglesias? Tant Gorina com Figueras aposten per Bource, que ja porta guanyant una llarga llista de premis, tot i que el presentador de Cinema 3, creu que si torna a vèncer “serà gairebé per inèrcia”. Àlex Gorina no hi està d’acord ja que creu que és una banda sonora “llarga i completa amb un atractiu molt gran”, en canvi, preveu a Alberto Iglesias com el gran perdedor de la nit.



L’OSCAR A LA MILLOR PEL·LÍCULA D’ANIMACIÓ
Nominacions: Une vie de chat, Chico & Rita,The Puss in Boots, Rango i Kung Fu Panda 2.
Quan es van conèixer les cinc pel·lícules nominades a la categoria de millor film d’animació hi va haver molt de rebombori. La que era una de les pelis animades més representatives de l’any, el Tintin de Steven Spielberg i Peter Jackson, no es trobava entre les finalistes, com tampoc ho feia Cars 2, essent la primera vegada que una pel·lícula de Pixar no opta per l’Oscar en aquesta categoria. Per contra, les nominacions de Une Vie de Chat i Kung Fu Panda 2 van ser la gran sorpresa. Les grans favorites segons els nostres experts, però, són Rango i Chico & Rita, la primera de les quals va aconseguir imposar-se als BAFTA i als Annie Awards, mentre que la segona va quedar-se amb l’estatueta dels Goya i dels European Film Awards.
Tot i així, és difícil predir el guanyador ja que tal com diu Àlex Gorina, “el món de l’animació, a Amèrica, és vist com a cinema familiar. Els americans no estan acostumats al cinema adult del tipus de Chico & Rita”.



L’OSCAR A LA MILLOR PEL·LÍCULA DE PARLA NO ANGLESA
Nominacions: Bullhead (Bèlgica), Footnote(Israel), In Darkness (Polònia), A Separation (Iran) i Monsieur Lazhar (Canadà).

L’absència de la catalana Pa Negre a la shortlist dels Oscars ens va deixar a tots amb un regust amarg, però no va ser l’única sorpresa, ja que el film de Wim Wenders (Pina), el de Zhang Yimou (The Flowers of War) i el de Aki Kaurismäki (Le Havre) també es van perdre pel camí. En canvi, la iraniana A Separation sembla que no ha parat d’arrasar brillant a tots els festivals pels que ha passat. Sens dubte, Àlex Gorina i Jaume Figueras coincideixen que aquesta és una molt bona pel·lícula, tot i que el presentador de Cinema 3, es guarda el dret de la sorpresa, insinuant que potser finalment és Monsieur Lazhar qui acaba desbancant les altres pel·lícules.

 ***

Sens dubte, la gala del diumenge serà un esdeveniment emocionant que, amb Billy Christal com a mestre de cerimònies, de ben segur que recuperarà part de l’audiència que ha perdut l’entrega dels premis de l’Acadèmia en els darrers anys. També és cert, però, que hi ha molts noms que no han sonat entre els nominats, com ara Carnage, Melancholia, A Dangerous Method o Shame, que han causat un disgust a més d’un. Però ara ja està tot encaminat al diumenge i només falta esperar si Midnight in Paris, Alberto Iglesias o Chico & Rita, tots ells amb segell de casa nostra, s’enduen, finalment, alguna estatueta i recorden als acadèmics americans que aquí també se sap fer bon cinema.

1 comentari:

  1. Cada any penso el mateix, abans no facin la gala dels Oscar aniré a veure les pel·lícules nominades, no totes, però si les que trobi més interessants, per així poder entendre en el cas que guanyi l'Oscar, el perquè el guanya. Però no ho aconsegueixo!!!. Ni tan sols les nominades dins la mateixa categoria. Però bé, l'any que bé ho tornaré a intentar. Per sort, alguna d'elles encara esta en cartellera, i tot i que ja han sortit els Oscars tinc l'oportunitat d'anar a veure-la.

    Marian

    ResponElimina