Magí Seritjol, historiador i gestor cultural, presenta les seves expectatives de futur sobre Tàrraco Viva, festival que coordina i dirigeix des de la seva primera edició, l’any 1999. Aquest és un projecte basat en la divulgació històrica i patrimonial de la Tarragona romana i que té lloc en aquesta ciutat anualment. La XIII edició se celebrarà entre el 5 i el 15 de maig.
Magí Seritjol, director del festival Tarraco Viva |
Com va sorgir la idea de fer un projecte cultural, com és Tàrraco Viva, en els seus orígens, l’any 1999?
De fet hi va haver una edició pròleg l’any 1998, que va ser com una petita prova, tot i que la primera edició va ser l’any 1999. Ja des del 1994-95 jo portava l’àrea de difusió del Museu d’Història de Tarragona i vam pensar què podíem fer per fomentar l’interès cap al món romà i el patrimoni històric. Primer vam investigar què feien la resta de ciutats per saber què hi ha havia al mercat. I el que feien els demés eren coses molt maques però que no ens van acabar d’interessar ja que apostaven per la festa històrica, els mercats, les fires... un model que està bé però que no ens va semblar adient per Tarragona. Nosaltres vam estar-hi molt de temps pensant i, al final, ens vam decidir per fer un festival cultural com pot ser el d’Avinyó, dedicat a la divulgació històrica. És un concepte nou a Europa, aquest.
I quant de temps es triga a per organitzar un festival de tal magnitud?
No parem. Abans d’acabar l’edició present ja estàs pensant en la següent. Se t’acudeixen conceptes que ja no pots aplicar en l’edició que tens per davant però sí de cara a la propera. És un treball a temps complet. Som un festival de producció pròpia i això ens ocupa molt de temps. Parlant en termes estadístics, gairebé el 80% de les activitats són el resultat de la producció del propi festival. És a dir, les encarreguem, produïm i coordinem nosaltres. El nostre repte és, any a any, produir noves activitats i no repetir les de l’any anterior, anar innovant.
Sí, sempre ho he coordinat jo. El que passa que a la primera edició estava jo sol i va ser una pinzellada de no res, amb tres o quatre actes. A poc a poc ha anat creixent i a hores d’ara som un equip d’unes vuit persones permanents durant tot l’any, més o menys. I durant el festival acabem sent unes 40 persones.
Quin és l’objectiu que persegueixen totes les activitats que es programen?
Quin és l’objectiu que persegueixen totes les activitats que es programen?
La divulgació històrica. És a dir, no ens interessa fer activitats per fer activitats. La nostra finalitat és complir els objectius que ens haguem marcat. El principal objectiu de Tarraco Viva és divulgar la història del món antic, no exclusivament del món romà. Tot se supedita en això. Si una activitat no té continguts didàctics, no la programem, per molt entretinguda que sigui.
Podria posar algun exemple?
Podria posar algun exemple?
Sí. Agafem per exemple el teatre. Generalment, les obres de teatre que s’interpreten són de teatre contemporani sobre un text clàssic, però no deixen de ser teatre contemporani; no s’explica qui era l’actor, qui pagava l’obra, on es representava... Tots els aspectes històrics del teatre antic no són explicats, que és el que més ens interessa a nosaltres. Més que el propi teatre. Per tant, què programem de teatre? Doncs contactem amb l’aula de teatre de la Universitat Rovira i Virgili, que ha fet un bloc d’investigació sobre el teatre antic a Roma i a partir d’aquí expliquem el paper del teatre en aquella societat. O sigui, ens interessa més el fet històric que no pas les arts escèniques. I així amb tot. No programem res perquè sigui vistós i bonic. Volem divulgar la història.
“El principal objectiu de Tàrraco Viva és divulgar la història del món antic, no exclusivament del món romà”
Quins actes destacaria de l’edició d’enguany?
Bé, aquest any n’hi ha quasi 500. A més a més, hi ha moltes novetats... Potser el que més destacaria és un que encara està en fase de producció que intentarem que vagi bé. Volem recrear com era una sessió del Senat en època republicana. Això és bastant complex, perquè tenim molt poca informació d’aquell moment. Sabem moltes coses sobre la seva política i la seva ideologia però molt poca dels espais on es feien les reunions i de com es feien. De totes maneres, crec que és interessant perquè farem èmfasi en una institució que penso que va ser imprescindible per explicar l’evolució de l’Imperi Romà ja que va significar el pas de Roma com a ciutat-estat a capital d’un Imperi, un fet que no havia passat mai fins llavors. Amb la recreació intentarem explicar que el Senat va ser la peça clau d’aquesta revolució política.
De quin pressupost disposen aquest any?
Encara no el tenim tancat del tot, però serà un pèl inferior que el de l’any passat. Seran uns 400.000 euros, probablement.
Encara no el tenim tancat del tot, però serà un pèl inferior que el de l’any passat. Seran uns 400.000 euros, probablement.
Imatge del festival romà Tàrraco Viva |
Sí, sí. Durant molts anys Tàrraco Viva va ser només durant un cap de setmana. En l’anterior edició vam intentar de passar moltes activitats al primer cap de setmana i aquest any encara ho estem reforçant més. De fet, reforcem el primer cap de setmana i també els dies intrasetmanals. El nostre objectiu és, que d’aquí a un temps, no sé quant, la celebració duri 10 dies reals, és a dir, 10 dies complets. Que qui vulgui viure el festival de dilluns a dimecres ho pugui fer igual que el que vulgui fer-ho el cap de setmana. Però aquest objectiu l’hem d’anar fent a poc a poc per diverses raons: primer, perquè a nivell econòmic no podem aconseguir-ho. De moment ja que actualment ens trobem en una situació econòmica molt delicada. Un altra raó és l’aspecte organitzatiu, l’ampliació del qual dificultaria la seva gestió i després, que el públic l’has d’anar acostumant a això. Però això no es pot transformar ràpidament tot i que ho anem intentant. Aquest any tenim 100 activitats durant el primer cap de setmana.
“Si una activitat no té continguts didàctics, no la programem, per molt entretinguda que sigui”
I aleshores, també, aquest any com a novetat, hi ha que s’ha eliminat el sistema d’invitacions.
Sí. Ho hem fet per una raó que és que hi ha moltes activitats de petit format- Posem com exemple un taller de 15 persones, que sempre havia funcionat per invitacions, sense cobrar entrada. El problema és que hi havia gent que agafava diverses invitacions perquè eren gratuïtes i després no les utilitzava. D’aquesta manera no es podien tornar a posar les invitacions a disposició del públic i les activitats es quedaven coixes. A més a més, primer també entrava la gent amb invitació però persones que passaven per allà i no en tenien aconseguien entrar i aprofitar així l’espai buit. Llavors, ja des de l’any passat, vam canviar el model fent pagar a tothom un euro i va anar molt bé ja que la gent compra l’entrada i després l’utilitza perquè l’ha pagat. I pràcticament no ho van haver retorns. Aquest any cobrarem 2 euros però anirem incrementant els preus amb els anys. Ara tenim una part de recaptació pròpia, perquè no volem dependre completament del diner públic; no creiem que sigui la política correcta. Però serà un augment progressiu i proporcional a l’augment de les activitats gratuïtes.
I compten amb voluntaris per facilitar l’organització del festival?
No tenim cap voluntari! És un festival professional.
Per tant una persona que vol contribuir d’alguna manera com ho pot fer?
Hi ha dues maneres: una és treballar a l’organització directament. Nosaltres contractem i paguem al personal perquè és una manera de professionalitzar i de generar llocs de treball i això és molt important. Crec que així potenciem la manera de fer de la gent. No volem molts voluntaris a l’organització per evitar problemes a l’hora de la gestió d’activitats ja que el que es fa a un festival no es decideix per votació, sinó mitjançant un equip de professionals que faci una proposta. Les festes populars funcionen diferent, però això ja és un altre tema... L’altra forma és proposar activitats per al festival. Llavors, cal presentar un projecte i explicar-nos en què es basen per fer-lo, els seus objectius i crear algun didactisme dins el projecte ja que a vegades són molt vistosos però no expliquen res. Llavors, no els acceptem.
“El nostre objectiu és que d’aquí a un temps la celebració duri 10 dies complets”
Imatge del festival romà Tàrraco Viva |
Sí, que s‘ho treballin una mica. El que no fem mai és acceptar els projectes el primer any de presentació. Sempre els fem esperar un parell d’anys per tal que el projecte maduri i es pugui consolidar i perfeccionar. Hi ha gent que abandona, però altres fan una gran recerca i presenten múltiples activitats, ja informats sobre el tema. Sempre hi ha grups que fan coses més tirant cap al teatre, d’altres amb la imatge... Per tant, hi h un gran diversitat segons els gustos de cada grup. Dins de la divulgació entren molts camps, clar. Però sempre, el que es demana, es que s’entri en la història i es contextualitzi el per què de l’activitat.
Un altre fet rellevant d’enguany és que s’ha avançat el festival dues setmanes degut a les eleccions. Creu que això incidirà en el festival negativament?
No ho crec, ja que cada quatre anys ens ha passat i no ha aportat conseqüències significatives. Tenim el mateix públic i, en general, no varien les estadístiques. El que també és veritat és que, aquest any, no ho hem avançat una sinó dues setmanes. També em sembla injust que la gent de l’equip de govern que gestiona un festival no el pugui gaudir durant el seu mandat i per tant vam decidir no posar-ho després de les eleccions. I preferim que la celebració no es faci durant el diumenge electoral ja que pot disminuir les visites. També hi ha un altre tema en què nosaltres hem pensat molt que és la calor. A finals de maig, ja comença a fer calor i més enllà ja fa una calor espantosa. Per tant, millor avançar que retrocedir el festival ja que sinó hi hauria activitats inaguantables.
I com promocionen Tàrraco Viva?
Nosaltres intentem fer molt poca difusió. Realment en fem poquíssima però, en canvi, fem molta comunicació, dos conceptes bastant diferents. Comuniquem Tarraco Viva d’una manera molt directa, és a dir, nosaltres no hem pretès mai que sigui un festival que hagi d’interessar a tothom. Aquest no és el nostre objectiu. Per això no fem publicitat. Fem relacions públiques. És a dir, molta presentació directa: anem a museus i a institucions on sabem que hi ha la gent més interessada en el patrimoni històric.
“Tenim una part de recaptació pròpia, perquè no volem dependre completament del diner públic”
Tàrraco Viva va enfocada a un públic especialitzat, llavors?
Està obert a tothom però no és per a tothom. No cal que sigui tot majoritari, també podem centrar-nos a un públic més específic i penso que això és bo. Nosaltres no ocupem tota la ciutat, ni tallem els carrers, ni les places, ni les avingudes i, tot això, per què? Per molts motius. El principal és perquè no volem emprenyar la gent. La gent que no li agradi aquest tema té dret a viure a la seva ciutat de la manera que ho fa habitualment, encara que hi hagi el festival. Volem que a la gent que li agradi ho pugui gaudir i la resta que ni se n’assabenti!
Imatge del festival romà Tàrraco Viva |
I amb ciutats estrangeres, per exemple Itàlia, on hi ha molta tradició romana, tenen alguna relació o conveni?
Tenim moltíssima relació de col·laboració amb museus i amb grups internacionals, bàsicament alemanys, italians, algun francès i alguns anglesos...
I això, és recíproc? És a dir, hi ha grups d’aquí que també van allà?
Sí, un parell o tres són els que més es mouen i fan col·laboracions i viatges a aquests països d’Europa. Anem principalment a França i Alemanya. A Itàlia és menys freqüent. A més a més, des de l’any passat convidem un festival al nostre per compartir experiències. I així com l’any passat va venir una fira artesana de Badalona, enguany hem convidat un petit festival que va tenir la seva primera edició l’any passat a Roma.
Canviant de tema. A Tàrraco Viva quin és el perfil dels visitants?
Tenim un doble perfil. Per una banda tenim el perfil de públic familiar, que ve amb la parella i els fills, petits més que adolescents, ja que l’adolescència és una etapa complicada i un altre públic que el conformen els joves d’entre 15 i 20 anys.
Tenen convenis amb les escoles?
Sí, però sobretot amb les escoles d’educació primària. Això sí que funciona molt bé. Però, quan el jove ja és independent i tria les seves opcions culturals, la cosa ja costa més. Per tant, tenim un perfil de públic familiar i un altre de professionals de la gestió patrimonial que els interessa molt la història: professors d’universitat i d’institut, gent que gestiona jaciments arqueològics, etc.
“Tenim moltíssima relació i col·laboració amb museus i grups internacionals”
I a Tàrraco Viva hi ve gent de fora?
Tenim públic d’Espanya, del sud de França, d’Itàlia i d’Alemanya, cosa que crec que afavoreix molt la nostra dinàmica, mantenint un equilibri entre el públic de Tarragona i territori i els visitants estrangers. A més, a tots ens agrada veure gent de fora visitant el nostre patrimoni, que al capdavall és el que volem incentivar amb la Tàrraco Viva.
I per acabar, com descriuria la Tàrraco Viva en una sola frase...
Ostres! No ho sé... A veure, jo diria que el festival pretén que la història sigui de tots, no només dels especialistes. És història per a tothom ja que, sense la història, no podríem explicar o entendre moltes de les coses que passen al nostre entorn.
Si no heu anat a veure Tarraco Viva us animo a que hi aneu, segur que no sabreu a quina representació o activitat anar, totes són molt interessats. L'entorn és l'idoni per transportar-te a l'època romana i fer-te una idea de com era aquella societat, com vivien, els seus costums, mitjans de vida,...
ResponEliminaAnimeu-vos, us ho passareu molt bé!