dijous, 27 de febrer del 2014

Prediccions per als Oscars de 2014



Ja els tornem a tenir aquí. Aquest diumenge 2 de març s’entregaran els Premis de l’Acadèmia de Hollywood, coneguts també com a Premis Oscar, que honoren l’excel·lència dels “millors films de l’any” a través de les seves 24 categories.
Amb tota la humilitat que em pertoca, m’atreviria a dir que la collita d’aquest any no ha estat tan bona com la del 2012 i, tot i que ha donat pel·lícules que estan certament bé, diria que cap d’elles ha arribat a l’estatus d’obra mestra. Això vol dir que les prediccions són complicades, ja que tots els films es troben en un nivell similar. Cal destacar, també, que ja hi va haver sorpreses a les nominacions, quan pel·lícules com Inside Llewyn Davis (Joel i Ethan Coen), All is Lost (J.C. Chandor), Saving Mr. Banks (John Lee Hancock) o The Butler (Lee Daniels) no van resultar escollides per competir en les seccions més importants.
Tot seguit fem un repàs de les principals categories dels Oscars tot intentant que, mitjançant una breu reflexió de cadascuna d’elles, puguem acostar-nos al màxim al resultat dels premis.


MILLOR PEL·LÍCULA


Aquest any, com l’anterior, han estat nou les pel·lícules seleccionades per competir al màxim guardó dels Oscars: el de millor pel·lícula. Com ja ha passat en els darrers anys, entre els nominats hi ha títols que, encara que estiguin camuflats, són totalment comercials (Gravity, 12 Years a Salve, The Wolf of Wall Street, Captain Phillips i American Hustle) i d’altres que són més propis del cinema independent (Her, Dallas Buyers Club, Philomena i Nebraska). Certament és francament complicat que algun dels films d’aquest darrer grup guanyi la cobejada estatueta. Her probablement seria qui tindria més possibilitats, ja que va ser premiada com a millor pel·lícula del 2013 per l’Associació de Crítics Nord-americans i pels crítics de Los Angeles. Però qui vota als Oscars no són pas els crítics i per això, crec que ho té complicat. És a l’altre grup on crec que hi ha la verdadera guanyadora.
Gravity té tots els números de ser el film que s’emporti la majoria de guardons de la gala (ja que destaca en gairebé totes les categories tècniques) i això ja li dóna poder. A més, l’efecte global d’aquest film ha estat total, ben aclamat pel gremi, la premsa i el públic. I ja hem vist més d’una vegada que aquesta sensació de “fenomen de l’any”, de “febre cinèfila”, acompanyada d’un bon aparell publicitari, ja va donar fruits en edicions anteriors (The Artist, Titanic, etc.).
Amb tot, pot ser que els Globus d’Or tinguin raó i sigui 12 Years a Slave o American Hustle qui guanyi finalment (el primer va guanyar millor pel·lícula dramàtica i el segon millor pel·lícula còmica). Certament els americans i els Oscars estan encantats amb drames històrics d’època i potser s’han quedat amb mal regust de boca en no haver fet guanyar Lincoln o Django l’any passat. Per altra banda, pot ser que decideixin premiar finalment a David O. Russell, que ha aconseguit per segon any consecutiu que una pel·lícula seva, Silver Linnings Playbook, estigui nominada a les set categories més importants (pel·lícula, director, guió i les dues categories d’actors i actrius).
Guanyarà: Gravity.
Hauria de guanyar: Nebraska.

MILLOR DIRECTOR


En general, qui guanya millor direcció s’emporta millor pel·lícula. I si abans he dit que guanyaria Gravity, seré coherent dient que Alfonso Cuarón s’emportarà el premi a la millor direcció. A diferència de la categoria anterior, aquesta vegada sí que està tot bastant més clar. Cuarón ja va guanyar aquest premi als Globus d’Or, als BAFTA i als Critics Choice Awards, així que ben probablement repetirà el proper diumenge.
Guanyarà: Alfonso Cuarón (Gravity).
Hauria de guanyar: Steve McQueen (12 Years a Slave).

MILLOR ACTOR PRINCIPAL


De nou ens trobem davant d’una categoria molt complicada de predir. De tots els nominats, Christian Bale és qui diria que té menys possibilitats, però qualsevol dels altres podria donar la sorpresa. Per què? Bruce Dern fa el paper de la seva carrera a Nebraska i ja ha guanyat diversos guardons, inclosos el de Millor Actor al Festival de Canes i, a nivell de curiositat, si guanyés, seria l’actor més vell (77 anys) en haver rebut mai aquesta distinció. Chiwetel Ejiofor, per la seva banda, va guanyar el premi correlatiu als BAFTA, però com que 12 Years a Slave ha estat gairebé com la seva introducció al públic mundial i té forta competència, no crec que se l’acabi enduent. Queden, doncs, els dos guanyadors del Globus d’Or: Leonardo DiCaprio (comèdia) i Matthew McConaughey (drama). DiCaprio exemplifica la injustícia de Hollywood en no haver-li atorgat mai l’Oscar, i mira que se l’ha merescut en diverses ocasions. Amb tot, crec que aquest tampoc serà el seu any i haurà de cedir el premi a McConaughey amb qui, per cert, comparteix escena a The Wolf of Wall Street. L’actor texà ha demostrat un gran talent i potencial en el paper del domador de braus drogoaddicte i està en el clímax de la seva carrera després d’èxits com el recent Mud (Jeff Nichols) i Magic Mike (Steven Sodebergh). I, per casualitat o no, els papers de McConaughey i DiCaprio són les dues cares d’una mateixa moneda: tots dos drogoaddictes, alcohòlics i addictes al sexe, tot i que l’un és ric i l’altre no.
Guanyarà: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club).
Hauria de guanyar: Bruce Dern (Nebraska).

MILLOR ACTRIU PRINCIPAL


Es podria resumir en una frase: Cate Blanchett guanyarà l’Oscar. I ben merescut. Ni la carta de Dylan Farrow contra Woody Allen, ni la victòria d’Amy Adams als Globus d’Or, ni competir contra les veteranes Meryl Streep i Judi Dench, ni contra l’actriu protagonista de la pel·lícula favorita d’aquests Oscars (Gravity), li faran ombra. I mira que totes elles han fet una feina increïble enguany, però l’Oscar és per a Cate Blanchett.
Guanyarà: Cate Blanchett (Blue Jasmine).
Hauria de guanyar: Cate Blanchett (Blue Jasmine).

MILLOR ACTOR SECUNDARI


Aquesta categoria és un pols entre dos grans actors: Michael Fassbender i Jared Leto. I ben probablement guanyarà el segon d’ells, per la interpretació d’un transsexual texà que s’associarà amb un cowboy homòfob per lluitar contra la SIDA. Ningú dubta que Fassbender sigui un actor fantàstic i amb una gran versatilitat, que ja ha demostrat en diverses ocasions i és cert que l’Acadèmia de Hollywood li deu un Oscar, però el paper de Leto és més pintoresc que no pas el seu i això agrada als votants. Per tant, ho té complicat. Sigui una cosa o l’altra, però, serà una bona elecció.
Guanyarà: Jared Leto (Dallas Buyers Club).
Hauria de guanyar: Jared Leto (Dallas Buyers Club).

MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA


Jennifer Lawrence és una actriu de moda; és l’actriu del moment i això la converteix en una força imparable. I l’Oscar que ja va guanyar l’any passat només ha aconseguit generar una mica d’incertesa per una victòria que sembla gairebé segura. Lupita N’yongo podria finalment donar la sorpresa per la seva interpretació com a esclava d’una plantació de cotó a 12 Years a Slave, com ja ha fet en alguns premis. I, tot i que l’Acadèmia vol donar la imatge de progressista i integradora amb els col·lectius més vulnerables, no fa ni tres anys que Octavia Spencer guanyava el premi de Millor Actriu Secundària per The Help. I si bé això pot començar a ser un patró, dubto que es torni a repetir tan aviat.
Guanyarà: Jennifer Lawrence (American Hustle).
Hauria de guanyar: Jennifer Lawrence (American Hustle).

MILLOR GUIÓ ORIGINAL


Probablement una de les pel·lícules més originals de l’any és Her. La història i el guió barregen el drama, el romanç i la comèdia d’una manera que ha donat un resultat increïble. A més, el fet que el film se situï en un futur no gaire llunyà, amb molts ecos de la nostra societat fa que sigui la candidata ideal a guanyar el premi a millor guió original. Per altra banda tenim el guió de Woody Allen de Blue Jasmine. Com sempre, està bé, però trobo que aquesta pel·lícula no s’aguanta eminentment pel guió, sinó per la interpretació de Cate Blanchett.
Guanyarà: Spike Jonze (Her).
Hauria de guanyar: Spike Jonze (Her).

MILLOR GUIÓ ADAPTAT


Terrence Winter és un veterà del món del guió cinematogràfic i la seva adaptació del llibre de Jordan Belfort que s’ha convertit finalment amb The Wolf of Wall Street és realment bona i fa que les tres hores que dura el metratge passin força bé. Ara bé, és cert que la feina de John Ridley per portar 12 Years a Slave a la gran pantalla és considerable i aconsegueix un guió rodó. És per això que crec que guanyarà; per això i perquè ja ha porta molts premis a l’espatlla. En canvi, seria una sorpresa, en certa manera, agradable, per què no, que donessin el guardó a l’equip de Before Midnight, per premiar el film que tanca la trilogia que va començar ja fa més de 15 anys.
Guanyarà: John Ridley (12 Years a Slave).
Hauria de guanyar: Steve Coogan i Jeff Poe (Philomena).

MILLOR MÚSICA ORIGINAL


Considero que aquest any no hi ha hagut cap gran banda sonora, com ha passat altres vegades. Si poso que guanyarà Steven Price per Gravity és perquè ja ho ha fet en altres cerimònies perquè Gravity és una pel·lícula on el so hi té un paper fonamental (per això també guanyarà millor edició i mescla de so). Per altra banda, estaria bé que  reconeguessin el talent de Thomas Newman o Alexandre Desplat, tots dos des de fa temps a la indústria, però que encara no han guanyat cap premi Oscar. John Williams crec que no té cap possibilitat aquesta vegada i Arcade Fire podria ser la gran sorpresa per posar la música a Her; un toc de modernitat enmig de l’estil clàssic que acostumen a tenir els guardonats d’aquesta categoria.
Guanyarà: Steven Price (Gravity).
Hauria de guanyar: Alexandre Desplat (Philomena).

MILLOR CANÇÓ


Que els U2 escriguin una cançó per una pel·lícula ja fa que hi prestis atenció i per això crec que guanyarà el seu tema “Ordinary Love”, que acompanya el film Mandela: Long Walk to Freedom. Seria una manera de compensar la falta de nominacions que ha rebut aquest biopic del líder sud-africà. Per altra banda, “The Moon Song” també pot ser la guanyadora, ja que aposta per una simplicitat minimalista que alhora acompanya meravellosament bé l’estat d’ànim dels dos protagonistes a Her.
Guanyarà: “Ordinary Love” (Mandela: Long Walk to Freedom)
Hauria de guanyar: “The Moon Song” (Her).

MILLOR PEL·LÍCULA DE PARLA NO ANGLESA


Com sol passar, enguany trobem una altíssima qualitat en tots els films nominats en aquesta categoria. Si em deixeu, us revelaré els meus dos preferits. The Hunt (Dinamarca) i The Great Beauty (Italy). Totes dues a Canes, la darrera s’ha fet més famosa i sona més a les quinieles, per la qual cosa crec que acabarà guanyant. És una fantàstica pel·lícula que realment s’ho mereix; no hi tinc res a dir. Pel que fa a The Hunt, té el desavantatge que es va estrenar mundialment el 2012, per la qual cosa queda més enrere en el temps. De totes maneres també és una pel·lícula excel·lent que mereixeria guanyar.
Guanyarà: The Great Beauty (Italy).
Hauria de guanyar: The Great Beauty (Italy).

MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL


De nou, crec que el pols en aquesta categoria també és entre dues pel·lícules. I aquesta vegada és complicat endevinar quina resultarà la guanyadora. La meva aposta va per 20 Feet from Stardom, un documental que relata les vivències dels cantants de recanvi de les grans estrelles, relegats tota a la vida a l’ombra de l’èxit. És per això, perquè toca el tema de l’èxit, que els Acadèmics coneixen ben de prop, i perquè ofereix una visió fresca d’aquest entorn, que crec que guanyarà l’estatueta. L’altre documental, a les seves antípodes (gairebé literalment) és The Act of Killing, un cru retrat històric de la Indonèsia del general Suharto, qui va començar un genocidi terrorífic a l’arxipèlag.
Guanyarà: 20 Feet from Stardom.
Hauria de guanyar: 20 Feet from Stardom.

MILLOR PEL·LÍCULA D’ANIMACIÓ


Disney i Pixar sempre han estat els reis d’aquesta categoria i és per això que Frozen tornarà a fer brillar la factoria del Mickey Mouse que, a més, està d’aniversari. Amb tot, crec que aquest any no hi ha una, sinó dues opcions millors. La primera és The Croods, una bonica pel·lícula infantil que té tots els elements d’una bona història divertida i tendra. I tot i que el segell de Dreamworks no sigui tan potent com els dos mencionats anteriorment, podria ser que l’Acadèmia li donés una nova oportunitat aquest any. L’altra possibilitat és que honrin al gran mestre de l’animació japonesa Hayao Miyazaki per tota la seva carrera i facin guanyar la seva darrera obra, The Wind Rises. Però, repeteixo: Frozen té tots els números de guanyar.
Guanyarà: Frozen.
Hauria de guanyar: The Croods.

LA RESTA DE NOMINACIONS


Millor fotografia: Gravity.
Millor edició: Captain Phillips.
Millor edició de so: Gravity.
Millor mescla de so: Gravity.
Millor disseny de producció: The Great Gatsby.
Millors efectes visuals: Gravity.
Millor disseny de vestuari: American Hustle.
Millor maquillatge i perruqueria: Dallas Buyers Club.
Millor curtmetratge d’acció real: The Voorman Problem.
Millor curtmetratge documental: The Lady in Number 6: Music Saved my Life.
Millor curtmetratge d’animació: Get a Horse!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada