dissabte, 25 de setembre del 2010

Un any més, Santa Tecla triomfa a Tarragona

El 23 de setembre Tarragona va despertar a les set del matí quan les gralles van omplir amb les seves melodies una part dels carrers, per anunciar que el dia de Santa Tecla, patrona de la ciutat, havia arribat. Poc després va començar l'anada a l'Ofici a la qual van assistir des de nens ben petits fins a ancians passant per algun jove que encara tenia les forces suficients per aguantar-se dret malgrat no haver dormit en tota la nit.

Després, a la una del migdia, la festa es va concentrar a la Plaça de a Font on actuarien les quatre colles castelleres de la ciutat. Allí es van dur a terme tres rondes de castells i una quarta de pilars. La Jove de Tarragona va resultar la més victoriosa de l’exhibició aixecant un tres de nou amb folre, un quatre de nou amb folre i fins a un cinc de vuit. Les altres tres colles, els Xiquets, la Colla de Sant Pere i Sant Pau i la del Serrallo, van alçar, respectivament, un quatre de vuit, un cinc de set i un quatre de set amb agulla. La mostra va concloure amb l’aclamat “pilar al balcó” en què pugen a l’enxaneta fins al balcó de l’Ajuntament.

Però el plat fort de la diada encara estava per arribar. A un quart de set de la tarda, el Seguici Popular i les colles castelleres van anar fins a la catedral on es va incorporar el Braç de Santa Tecla, relíquia de la Santa, seguit pel Capítol de la Catedral, el clergat, la bandera de Tarragona i la Banda Unió Musical, escortats per macers, uixers i la Guàrdia Urbana (de gran gala). El Seguici va prosseguir sense incidències fins que va començar a ploure de manera suau però contínua. Tot i així, la festa no va finalitzar ja que el poble tarragoní es va quedar per veure l’entrada de la relíquia a la catedral. A continuació, va tenir lloc la típica baixada del Seguici popular per les escales de la catedral al so dels pasdobles Amparito Roca i Paquito el Chocolatero, ja cançons emblemàtiques a la ciutat.

Finalment, a dos quarts d’onze de la nit el cel de Tarragona es va il·luminar de color i màgia amb el castell de focs a càrrec de Pirotècnia Vulcano, que ens va sorprendre amb tota mena de coets: nombrosos petards multiformes, boniques explosions aquàtiques i enormes palmeres brillants que van deixar embadalida tota la ciutat. La sonora traca final va donar pas a nombrosos concerts de grups com ara: Los Manolos, Daigual, RSK i Vergüenza Ajena entre altres, distribuïts per les diferents parts de la ciutat.

Santa Tecla de nou ha generat somriures i ha despertat il·lusions, però la festa no ha acabat ja que encara li queden tres dies més plens d’actes. Els més esperats són el concert de les Pepper Pots, la 28a Mostra de Folklore Viu, el Correfoc i la Tronada.

Més informació a http://www.tarragona.cat/lajuntament/conselleries/festes-i-joventut/festes/santa-tecla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada