dijous, 21 de juny del 2012

Doblatge o versió original? Aquesta no és la qüestió


Reportatge publicat al número juny-agost 2012 de la revista DeCine.
El doblatge és un fenomen complex, el darrer engranatge d’una llarga cadena de producció i, ben sovint, un treball a l’ombra, gairebé oblidat i apartat dels focus mediàtics. Si algú parla del doblatge és més aviat per criticar-lo i titllar-lo de tergiversador de la feina dels cineastes. En canvi, poca gent valora la seva tasca social i, en el cas específic del doblatge en català, la seva aposta per a la normalització lingüística. Parlem amb diversos experts sobre aquest ofici que es remunta als temps de la Segona República.

dijous, 7 de juny del 2012

Passant pàgines cap al llibre en digital



 Reportatge fet per la Montse Auguets, la Mireia Biel, la Cristina Ciudad i l'Adrià Guxens.
“Totes les profecies fracassen de manera increïble”. Josep Maria Espinàs ho veu clar: la desaparició del llibre en paper vers el digital no està assegurada. Però són moltes les estadístiques que donen peu en aquesta suposició. Segons estudis realitzats l’any 2011, la venda de llibres en paper va caure un 7% mentre que van créixer en format digital. Però si ens basem en percentatges, també cal dir que el llibre electrònic tan sols computa en un 1% en les estadístiques de lectura a Espanya. Així doncs, tot apunta que el llibre en digital ha vingut per a quedar-se, però es menjarà el paper? Opinions divergents, cap resposta vinculant. Ningú té la veritat absoluta. Tot és qüestió d’un procés de canvi progressiu amb un futur desconegut.

dilluns, 4 de juny del 2012

Josep Rovira: “Seria un desastre que el llibre infantil acabés en una pantalla”



Adria’s News entrevista a Josep Rovira, un dels tres llibreters que regeixen la llibreria La Capona de Tarragona, que enguany celebra el seu 15è aniversari. Conversem amb ell sobre la feina de llibreter, l’arribada del llibre digital i li preguntem com ha viscut l’arribada d’Abacus i El Corte Inglés a la ciutat.



divendres, 1 de juny del 2012

Xavier Mallafré: “El llibre s’ha d’espavilar molt!”



*Entrevista feta conjuntament amb Cristina Ciudad.
Li agraden els clàssics russos, admira a Jaume Cabré i el seu gènere preferit és l’assaig. En canvi, es penedeix d’haver llegit ‘El Quixot’, encara que només fos la primera part. Diu que és perquè era massa aviat per comprendre’l; només tenia onze anys i “no li va entrar bé”. Tot i així, no dubta que és un gran llibre i es va prometre que abans de morir es llegiria la segona part, però encara no ho ha fet. Adria’s News entrevista a Xavier Mallafré, Director General de Grup 62 i President del Gremi d’Editors de Catalunya.